Logo Korbeel Wonen


Korbeel Wonen

Home

Korbeel Wonen

Wieso

Bouwmaterialen

Samenvatting

Prijsaanvraag

Vacatures

Portfolio

>

© Korbeel Wonen mei 2018   Disclaimer

Nederlands bouwbesluit Traditioneel bouwen Energie-terug woning

Nederlands bouwbesluit

Traditioneel bouwen

Energie-terug woning

Korbeel Wonen:

info@korbeelwonen.nl

Korbeel Wonen:

info@korbeelwonen.nl

Contact

Home

Huis Bouwen Aannemer Baarn Korbeel Wonen bouwbedrijf Duitse bouwen Herenhuizen

Contact

Moderne huizen Landelijke woningen rieten dak Herenhuizen Moderne huizen Landelijke woningen rieten dak Jaren 30 stijl Herenhuizen Herenhuizen Jaren 30 stijl Jaren 30 stijl Herenhuizen Jaren 30 stijl Herenhuizen Jaren 30 stijl Jaren 30 stijl Notariswoningen Notariswoningen Amerikaanse huizen Notariswoningen Landelijke woningen rieten dak Moderne huizen Amerikaanse huizen Notariswoningen Landelijke woningen rieten dak Moderne huizen


Energieneutraal bouwen
Passiefhuis, een ander woord hiervoor is energieneutraal. Dat wil zeggen dat de woning evenveel energie opwekt als dat ze nodig heeft. Een ander woord hiervoor is nulwoning. Goed beginsel, echter in de praktijk krijgt u een EPC van <0,2, dus u gebruikt nog energie maar u wekt ook energie op welke u terug levert aan het net zodat u de rekeningen tegen elkaar weg kunt strepen.

Terugverdientijd energieneutraal
Bij de bouw van klimaatneutrale huizen wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en energieopwekking door zonnecollectoren. Het is wel duurder om een woning energieneutraal te maken. U kunt deze in een aantal jaren terugverdienen, maar de financiering, hypotheek, die u nodig heeft om dit te betalen zal/kan lager zijn dan de rekening die u de volgende maand krijgt van uw energieleverancier. Zwart-wit gesproken: wanneer heeft u de meerkosten eruit? Volgende maand want dan had u anders een (hogere) rekening gehad.

Zuinige punten top tien
1.   Huis op de kavel richten op de zon. Minder verwarming nodig.
2.   Zonwering tegen oververhitting.
3.   Hoge isolatieschil, dus vloer, wand, dak, kozijnen en deuren.
4.   Alle kieren dicht. Hierin is de Duitse manier veel beter dan de       Nederlandse.
5.   Zonneboiler.
6.   Ventilatie voor frisse lucht.
7.   Bodemwarmtewisselaar ofwel warmtepomp. Let op: gesloten       systeem.
8.   Zonnecollectoren.
9.   Paletkachel, houthaard, innovatief stoken.
10. Dikke trui.

Binnenklimaat
Door warmteverlies te voorkomen en het benutten van gratis zonwarmte is er weinig externe energie benodigd om in een passief huis het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat te hebben.

EPC bouwkundig of technisch
De EPC is in principe op twee wijzen te realiseren: bouwkundig en technisch. Normaliter kiest een aannemer het liefst voor de technische wijze zodat hij standaard kan bouwen en de installateur doet met de technische installatie (volgens de aannemer) de rest. Daarbij is de schil van de woning dus ondergewaardeerd en krijgt u naderhand een enorme stroomrekening en de gemeenschap een extra kerncentrale.

Veel beter is het om de EPC te realiseren op de bouwkundige wijze. De schil, dus vloer, wand en dak, zo goed isoleren dat u het huis kunt verwarmen met zeer weinig energie.  Dit is te doen door na te denken over de schil van de woning, muur- en dakisolatie en glas. Vooral het glas wordt ondergewaardeerd.

Tripleglas
Goede, super muurisolatie in combinatie met triple glas, dus driedubbel glas. Hier wordt verschillend over gedacht maar de U-waarde van dubbel glas is minimaal 1,2 en van tripleglas maximaal 0,8. Oftewel tripleglas is minimaal een derde beter isolerend. Het verschil tussen enkel glas en dubbel glas begrijpt iedereen, het verschil tussen dubbel glas en tripleglas is net zo groot te noemen. Enkel glas bevriest aan de binnenzijde. Dubbel glas is altijd ‘dooi’. Tripleglas kan bevriezen aan de buitenzijde, zo goed is dat glas.

Tripleglas was bijzonder maar is dat niet meer. Diverse kozijnfabrieken hebben driedubbel glas al als uitgangspunt, over enkele jaren zien we niet anders meer. Er zijn verschillende zienswijzen over tripleglas, maar het enige nadeel wat te lezen is gaat over condens. In de praktijk krijgen we er geen klachten over. Dit zal mede komen omdat het verschil tussen enkel glas met dubbelglas bijna net zo groot is als dubbel glas en tripleglas. U voelt het verschil.

Tripleglas is toe te passen in kunststof kozijnen, houten kozijnen en aluminium kozijnen. Het glas is zwaarder dan dubbel glas maar de fabrikanten hebben zich erop ingesteld. Als tripleglas wordt aangehouden weet de kozijnfabrikant zwaardere kozijnprofielen toe te passen.

De beste bouwwijze
De beste bouwwijze is voor iedereen anders. Gelukkig maar, want u wilt een huis welke volledig naar uw wensen en behoeftes gericht is. Korbeel Wonen denkt met u mee. U benoemt wat al uw wensen zijn en wat u graag wilt hebben en wij ontwerpen uw droomhuis en realiseren deze.


Energie-terug woning


Passiefhuis, een ander woord hiervoor is energieneutraal. Dat wil zeggen dat de woning evenveel energie opwekt als dat ze nodig heeft, ook wel nulwoning genoemd.